BLOG: Zakaj prstani z diamanti in ne s cirkoni?

  • 17 March 2020

Pri izbiri prstanov (zaročni prstani, poročni prstani) pogosto dobimo vprašanja, kakšen kamen izbrati, cirkonij ali diamant.  Za lažjo odločitev pri izbiri smo za vas pripravili strokovno primerjavo teh dveh najpogostejših kamnov.


Kaj je diamant?


Diamant je naravni mineral, k nastaja globoko v zemeljski skorji in je zaradi svojih izjemnih fizikalnih in optičnih lastnosti visoko cenjen že več tisočletij. Spada v kategorijo dragih kamnov.

Morda tukaj omenimo še razliko med diamantom in brilijantom. Diamant je naravni mineral, brilijant pa je brušen diamant. Gre za oblliko brusa (brilijantni okrogel brus).


Kaj je cirkon?


Cirkon ali Kubični cirkonij (CZ) je poldragi kamen, narejen iz sintetične kristalne snovi v laboratorijih in se uporablja kot cenejša alternativa diamantov in ostalih naravnih draguljev. 

Zakaj izbrati diamantni prstan in ne prstan s cirkoni?


Prstan s cirkoni predstavlja cenejšo, kratkoročno izbiro, prstan z diamanti pa je nekoliko dražja varianta, a najbolj kvalitetna izbira na dolge proge. 

Še posebno to velja za prstane, ki se jih nosi vsak dan. Zaročni prstan in poročni prstan sta tisti kos nakita, ki vas spremljata na vseh poteh vajinega življenja, nosite jih pri delu, športu in pri vsakodnevnih opravilih.

Zaročni prstan z diamanti, diamantni prstan, prsta

Foto: Matic Kremžar Photography

Prstani s cirkoni so kot novi seveda lepi. Z nošnjo pa izgubijo prvotni sijaj in postanejo mlečni. Prstani s cirkoni ob udarcih in stikih z drugimi materiali lahko počijo, se odkrušijo in izpadejo iz prstana. Gre za lastnost samega kamna, zaradi katere izpad kamna iz nakita ali njegovo poškodovanje ne predstavlja stvarne napake, ali kakršnekoli druge napake, za katero bi lahko odgovarjal proizvajalec.

Če razmišljate o cenejših cirkonih, vam svetujemo, da namesto cirkonov, potem raje izberete prstan brez kamnov, morda z diskretnim vzorčkom, ali nežno linijo, ki se vije okrog in okrog prstana.

Prstani z diamanti pa svoj globoki sijaj ohranijo za vedno. Diamant je najtrši mineral, ki ga praktično ni mogoče opraskati (razen z direktnim dotikanjem enega diamanta ob drugega). Prstani z diamanti svoj globoki sijaj ohranijo za vedno. Ko je zlat prstan z leti pri materialu opraskan, so diamanti še vedno tisti, ki pričarajo bleščeči sijaj. Za piko na i, diamanti simbolizirajo večnost in predanost.

Če si želite zaročni prstan in kasneje poročni prstan s kamni, priporočamo, da izberete prstan z manj kamni, pa tistimi pravimi, diamanti. Cena prstana z diamanti je odvisna od več dejavnikov. Na ceno vpliva, velikost diamanta, barva, čistina, rez... Cena je odvisna tudi od količine samih diamantov.

Pri tako pomembnem kosu nakita, je pomembna kvaliteta, manj je več. 

Zlat prstan z diamanti, poročni prstan z diamanti

Foto: Matic Kremžar Photography

Pa lepo načrtovanje želimo,

ekipa Zlatarne Sterle


Zaročni prstani z diamanti in drugimi naravnimi dragulji so na voljo tukaj: https://www.zlatarna-sterle.si/prodajni-program/zarocni-prstani_2

Poročni prstani pa so na voljo tukaj: https://www.zlatarna-sterle.si/prodajni-program/porocni-prstani