Rubin, kamen meseca julija

  • 17 April 2020

Prstan z rubini, Zlatarna SterleFoto: Osebni arhiv Zlatarne Sterle

Zgodovina rubina


Poimenovanje rubina izhaja iz Latinske besede “Rubeus”, ki pomeni rdeč. Veliko kultur kamen rubin označuje za ' king of precious stones ' (kralja dragocenih kamnov). Ljudje so skozi zgodovino verjeli, da nošenje rubinov služi tudi kot zaščita pred zlom.

O dragocenem kamnu


Rubin uvrščamo v kategorijo dragih kamnov. Njegov najpomembnejši atribut je barva, ki očara prav vsakogar. Pojavlja se v škrlatni, svetlo rožnati ali intenzivno rdeči barvi. Včasih nas njegova barva spominja celo na sladke maline. Zaradi spremljajoče fluorescence se barva rubinov na naravni svetlobi obarva v še svetlejše odtenke. 

Vključki v rubinu so kot prstni odtisi, ki dokazujejo njegovo pristnost in edinstvenost. Trdota kamna je primerljiva s safirjem, kar ni nič nenavadnega, saj spadata v isto družino mineralov (družino korund). Kljub temu, pa je rubin običajno nekoliko mehkejši od safirja, kar je posledica delovanja naravnih procesov na mineral.

zlat prstan z rubini

Simbolika rubina


Rubini simbolizirajo ljubezen, močna čustva, strast, energijo in uspeh. Nošnja rubina ustvarja harmonijo in srečo med ljudmi. Zaradi svoje živahne barve predstavlja tudi vitalnost in živahnost. 
Rubin nosi poseben pomen številnim ljudem, še posebno cenjen pa je kot rojstni kamen meseca julija. Prinašal naj bi srečo in zaščito, njegova barva pa dopolnjuje strastne osebnosti, rojene v tem poletnem mesecu. 

Zlat prstan z rubinom, Gold ruby ring (3)

Nakit iz naravnih rubinov


Rubin je že dolgo predstavnik romantične ljubezni. Francoski draguljarji so rubin označili kot posebno ljubljeni kamen. 
Zaradi svoje intenzivne barve so rubini lepo darilo ob zaroki, obletnici, rojstnemu dnevu ali ob drugem lepem dogodku. Rubin simbolizira strast in ljubezen, zato je idealna izbira za zaročni prstan. Še posebno lepo se poda skupaj z diamanti.

prstan z rubinom in diamanti

Zlat prstan z rubini, Stacing rings (1)Foto: Matic Kremžar Photography

Nega nakita z rubini


Ker so rubini trdi in niso pretirano občutljivi, je za njih enostavno skrbeti. Kljub temu pa jih je priporočljivo sneti ob opravljanju težjih fizičnih del ter ob uporabi močnih kemikalij. Rubine je treba hraniti v škatli s tkanino, ločeno od drugih kosov nakita, saj lahko opraskajo druge, mehkejše drage kamne.

Zlat prsta z rubinom, Gold ruby ring (5)

V Zlatarni Sterle lahko izbirate med različnim nakitom, v katerih je vkovan ta mogočen rdeč kamen. Lepo vabljeni, da njegovo moč in očarljivost spoznate v naših poslovalnicah, ali na naši spletni strani.

Prstani z naravnimi rubini so na ogled tukaj: