Diamant - Kamen meseca aprila

  • 21 April 2021

Diamanti so dragoceni kamni meseca aprila, zato imajo dame rojene v tem mesecu še dodaten razlog, da si nadenejo diamantni nakit.


Zaročni prstan, Halo ring, Zlatarna Sterle, Foto M


Nekaj o diamantih


Diamant je naravni mineral, ki nastaja globoko v zemeljski skorji in je zaradi svojih izjemnih fizikalnih in optičnih lastnosti visoko cenjen že več tisočletij. Diamanti so najtrši med vsemi minerali, opraskajo jih lahko le drugi diamanti. Njihovo ime izvira iz grške besede adamas in pomeni nepremagljiv ali neuničljiv.

zlati nakit, diamantni nakit, prstan z diamanti, v 

Kaj vpliva na ceno diamantov?


Diamant svojo ceno ohranja zaradi svoje redkosti in lepega sijaja. Na ceno diamanta vplivajo štirje dejavniki (štirje C-ji). Vsi dejavniki se med seboj prepletajo.


Velikost diamanta (Carat)

Izraz carat je enota in se nanaša na težo diamanta. Diamant, težek 1 ct, ima maso natančno 0,20 g.


Čistina (Clarity)

Diamanti so naravni minerali. Večina naravnih mineralov ima majhne nečistoče, ki se imenujejo vključki. Čistina diamanta se določi na podlagi teh vključkov. Manj kot jih je, višja je čistina diamanta, posledično pa je višja tudi njegova cena. Vključki so največkrat zelo majhni in jih s prostim očesom niti ne vidimo, posebno to velja za manjše diamante. Pojavljajo se tudi črni diamanti, ki so polni vključkov.


Barva (Colour)
Diamanti se pojavljajo v različnih barvah. Posebno cenjeni so beli diamanti.
Poleg brezbarvnih diamantov se pojavljajo tudi barvni diamanti, Fancy diamanti (najdemo jih v roza, modrih in rjavih odtenkih).

Brus (Cut)
Poleg čistine ima velik vpliv na ceno tudi brus diamanta. Dober brus definirajo proporci kamna, simetrija in razpršenost svetlobe ob premikanju diamanta.
Najbolj priljubljena oblika brusa je klasičen brilijantni brus. Pojavljajo pa se tudi princeskin brus, markizni brus, smaragdni brus, baguette brus, ovalni brus in mnogi drugi.


Diamanti & certifikat


Vsakemu kos diamantnega nakita mora biti priložen certifikat, ki vsebuje vse zgoraj navedene podatke o kamnu. Za diamante večje od 0,30 ct, dobite tudi mednarodni certifikat (IGI, GIA, HRD...). 

Vsi naši diamanti so pridobljeni na zakonit način, brez kršenja etičnih norm, takih specifikacij kot oglaševano.


Simbolika diamantov in diamantni nakit


Diamanti so simbol ljubezni, zvestobe in večnosti. Pogosto se simbolno nosijo v diamantnem nakitu (prstan z diamanti, uhani z diamanti in verižice z diamanti).

Njihova vrednost in lepota se oplemeniti ob posebnih priložnostih, kot so zaroka, poroka, obletnica, rojstni dan. Posebno priljubljeni so v zaročnih prstanih, saj simbolizirajo neskončno ljubezen. Zaročni prstan v pomenu, kot ga poznamo danes, se je prvič pojavil leta 1477. Takrat je avstrijski nadvojvoda Maximilian podaril vojvodinji Mary diamantni zaročni prstan in se s tem zapisal v zgodovino. Vojvodinja je imela ogromno snubcev, vendar je bil nadvojvoda nadvse izviren, prekosil je vse ostale konkurenčne snubce in tako osvojil njeno srce.


Diamanti so pogosta izbira tudi za poročni prstan ali okrogle obletnice. Prenašajo se lahko tudi iz roda v rod. Že slavna Marilyn Monroe je nekoč dejala, da so diamanti najboljši ženski prijatelji.

Poročni prstani,  Stackable rings, Zlatarna Sterle

Foto: Matic Kremžar Photography


Vrhunski diamantni nakit najdeš v naših Zlatarnah v Ljubljani (Citypark in Center Vič) ali TUKAJ.