BLOG: Kako izbrati zaročni prstan za vašo najdražjo?

Skoraj vsako dekle že od malih nog sanja o dnevu, ko jo bo ljubezen njenega življenja presenetil, ter na izviren način zaprosil za roko.

Zaročni prstan v pomenu, kot ga poznamo danes, se je prvič pojavil leta 1477. Takrat je avstrijski nadvojvoda Maximilian, vojvodinji Mary podaril diamantni zaročni prstan in se s tem zapisal v zgodovino. Vojvodinja je imela ogromno snubcev, vendar je bil nadvojvoda nadvse izviren, prekosil je vse ostale konkurenčne snubce in tako osvojil njeno srce .

Kupi v spletni trgovini, Zlatarna-sterle.si

Zaročni prstan, zaroka, Zlatarna Sterle
Foto: Jana & Simon Oblikovanje      Zaročni prstan: Zlatarna Sterle

Zaročni prstani imajo prav poseben pomen ter simboliko. Sama okrogla oblika prstana ponazarja ljubezen ujeto v večnost, odprtost skozi prstan naj bi pomenila prehod skozi novo življensko obdobje in vstop skozi srce ljubezni. 

Da bo prvi korak malce lažji, smo za vas pripravili napotke in nasvete, do prave izbire zaročnega prstana.

Kako izbrati sanjski zaročni prstan?

Zaročni prstan simbolizira ljubezen in predanost. Je prvi korak k zaobljubi za skupno prihodnost. 

Najprej pomislite na svojo drago. Na njen stil in karakter. Je preprosta ali bolj glamurozna oseba? Ima rada bolj klasične ali moderne oblike? Vam je morda že kdaj namignila kaj ji je všeč? Ona bo namreč prstan nosila. Če bo po njenem okusu se ga bo še bolj razveselila in ga tudi z veseljem nosila.

Sedaj pa pojdimo lepo po vrsti:


1) Določite ''budget ''


Preden se podate v lov za zaročnim prstanom, določite okviren znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti za prstan. Z izbranim zlatarjem se tako lažje pogovorite o možnostih. Zavedajte se, da zaroka predstavlja edinstven dogodek v vajinem življenju, prepleten z mnogo čustvi, zato je vreden naložbe v skupno prihodnost. 

mojfokus navidezna poroka zlatarna sterle (17)
Svetovanje pri izbiri zaročnega prstana, zlatarna Sterle    Foto: Mojfokus - wedding photography


2) Zaročni prstan iščite dovolj zgodaj


Pomembno je, da si pri izbiri zaročnega prstana vzamete dovolj časa in izberete tistega pravega. Priporočljivo je vsaj mesec ali dva pred planirano zaroko. Morda željenega prstana ne bo v njeni velikosti, morda se boste odločili za izdelavo po vaših željah,… vse to je potrebno upoštevati, da bo zaročni prstan pravočasno na red.


3) Izberite material in vrsto kamnov


Najbolj priljubljeni so zlati zaročni prstani. Zaročni prstan se lahko izdela v belem, rumenem ali rdečem zlatu. Trenutno je najpogostejša izbira – zaročni prstan v belem zlatu.

Najbolj priljubljeni so zaročni prstani z diamanti, saj simbolizirajo večnost in svoj sijaj ohranijo za vedno. Prstan za zaroko se lahko izdela z diamantom poljubne velikosti in različnega cenovnega razreda. Že Marilyn Monroe je nekoč dejala: ”Diamonds are girl’s best friends”.

mojfokus navidezna poroka zlatarna sterle (7)
Zaročni prstani z diamanti: Zlatarna Sterle  Foto: Mojfokus - wedding photography


Kaj je DIAMANT & BRILIJANT?


Diamant je naravni mineral, ki nastaja globoko v zemeljski skorji in je zaradi svojih izjemnih fizikalnih in optičnih lastnosti visoko cenjen že več tisočletij.

Briljant je oblika brusa (briljanten oziroma okrogli brus).

Izraz se uporablja za diamante, ki so okrogle oblike in imajo 58 ploskvic oziroma faset, ki optimalno razpršijo svetlobo. Najpogostejši brus je briljanten brus.
Briljant slovi predvsem po svoji trdnosti in večnem sijaju, ki se izrazi v barvah mavrice in nastane z lomom bele svetlobe skozi brušene ploskve. 


4) Zaročni prstan izberite glede na njen življenjski slogZaročni prstan je prstan ki ga bo vaša izbranka nosila vse dni, pri vsakodnevnih opravilih. Bodite pozorni, kakšen nakit nosi. 

Če ima vaša izbranka rada vpadljive, svetleče kose, izberite prefinjen zaročni prstan, ki bo prepleten z več raznovrstnimi kamni. Če pa nakita ne nosi, ali pa nosi bolj nežne kose, izberite zaročni prstan minimalističnih, elegantnih linij s poudarkom na kamnu.

mojfokus navidezna poroka zlatarna sterle (5)
Najbolj tradicionalni zaročni prstani (Solitaire) so nežnih, elegantnih linij, s poudarkom na dragocenem kamnu, diamantu. 

Solitaire je sinonim za tradicionalno obliko zaročnega prstana, ki ima vkovan en centralni diamant. Preprost dizajn postavlja v ospredje sam diamant in s tem poudari njegovo vrednost in sam sijaj.  

zaročni prstan z diamanto,  zaročni prstan diamant
Eleganten, brezčasen zaročni prstan s katerim pri zaroki zagotovo ne morete zgrešiti.

Zaročni prstan Solitaire TB199P


prstani, zlat prstan, zaročni prstani, zarocni prs

Za ljubiteljice svetlečega imajo določeni zaročni modeli zaročnih prstanov poleg centralnega kamna dodane še stranske diamante, za še bolj bleščeč videz.

IMG 0045

Zaročni prstan Solitaire TB171P
Zaročni prstan Eternity TB263P (1)


Pri bodočih nevestah je zelo popularen zaročni in poročni prstan, ki se nosita skupaj, na levi roki. 

Če boste izbrali zaročni prstan preprostih, elegantnih oblik, bo lahko bodoča nevesta k temu dodala še poročni prstan primerne širine, lahko s poljubnimi kamni ali brez.

mojfokus navidezna poroka zlatarna sterle (139)
Zaročni & poročni prstani z diamanti: Zlatarna Sterle   foto: Mojfokus - wedding photography


5) Pomoč prijateljicZa pomoč pri izbiri zaročnega prstana lahko prosite njeno najboljšo prijateljico ali sestro, če jo ima. Pripadnice ženskega spola so lahko v veliko pomoč, ko na primer skupaj nakupujejo in mimogrede pogledajo še prelepe zaročne prstane v izložbi. Opazijo lahko kakšen stil, dizajn prstana ji je všeč. Vendar bodite pozorni, da bo znala skrivnost obdržati zase.


6) Ugotovite približno velikost njenega prstaVelikost prsta se najbolj strokovno izmeri pri zlatarju, a pri zaroki je to težko izvedljivo, saj presenečenje izgubi čar.

Najlažje je, da si izposodite kakšen njen prstan in ga odnesete k zlatarju (na primer na čiščenje). Ne samo, da bo to lepa gesta, ponudi se priložnost, da pri zlatarju določite velikost prsta. Upoštevajte, da se zaročni prstan nosi na prstanu leve roke, zato je priporočljivo izbrati tistega, ki ga nosi na levi roki.

Prstan lahko na hitro poizkusite tudi na katerem od svojih prstov (na primer na mezinčku), označite približno do kje sega, ter nato pri zlatarju določite približno velikost.
Če prstanov ne nosi, brez skrbi, zaročni prstan se izdela v povprečni ženski velikosti in se ga nato po zaroki poveča ali pomanjša. Boljše je, da je zaročni prstan malo večji, da gre pri zaroki lažje na prst. 

V Zlatarni Sterle vsak zaročni prstan povečamo ali pomanjšamo brezplačno. 

Ko je velikost prstana prava, zaročni prstan po želji tudi brezplačno graviramo z izbranim posvetilom. Najpogosteje pari izberejo ime, ali inicialke obeh, datum zaroke, morda kakšen poseben kraj, kjer sta se zaročila, krajši citat ali samo simbole ljubezni ali neskončnosti.7) Bodite pozorni na kvaliteto & certifikat


Vsi izdelki, zlasti iz zlata ali srebra, morajo biti pregledani in žigosani na predpisan način. Pravim kamnom, diamantom mora biti priložen ustrezen certifikat, ki vsebuje vse podatke o kamnih.

FB
Zaročni prstan z diamanti, zlatarna Sterle  Foto: Mojfokus - wedding photography


8) Razmislite o vzdrževanju prstanaPoleg tega, da se zaročni prstan lahko poveča ali pomanjša (v primeru, da velikost ne bi bila prava) se pozanimajte tudi kako se zaročni prstan vzdržuje. Nekateri prstani potrebujejo več vzdrževanje, drugi manj.

9) Element presenečenja


Ko izberete svoj sanjski zaročni prstan, je na vrsti samo še tisti primeren trenutek, za veliki DA. 

Zaroka naj bo element presenečanja. Zgodi naj se na kraju, ki vama veliko pomeni, morda na kakšnem potovanju, koncertu, na vrhu Triglava, ali doma ob dobri večerji. Nekje, kjer se dobro počutita in teče dobra energija. 

Predvsem pa dragi moški, le pogumno in sproščeno. Ko bo zagledala bleščeč, romantičen zaročni prstan bo zagotovo ostala brez besed. ;)

zaroka, zaročni prstan, Zlatarna Sterle
Zaročni prstan, zaroka prstan, Zlatarna Sterle
Foto: Jana & Simon Oblikovanje     Zaročni prstan z diamantom: Zlatarna SterleLep korak v skupno prihodnost in naprej želimo,

ekipa Zlatarne Sterle


Za strokovno svetovanje in pomoč pri izbiri popolnega zaročnega prstana smo vam z veseljem na voljo v naši Zlatarni v Cityparku ali v Centru Vič v Ljubljani.

Lahko nas tudi pokličete na telefonsko številko 051 267 048, ali nam pišete na e-mail, #EM#696f646c447f6a667c6878656d207d7b75637e763a667f#EM# in pripravili vam bomo individualno ponudbo za zaročni prstan poljubne dimenzije diamanta in različnega cenovnega razreda.

Izberite najlepši zaročni prstan z diamantom tukaj: https://www.zlatarna-sterle.si/prodajni-program/zarocni-prstani_2


Nakit za vse priložnosti
Vrhunska kakovost
Brezplačna dostava
Darilna embalaža
Velika izbira prstanov
Strokovna popravila


Follow us @zlatarnasterle


Zlatarna Sterle - naše poslovalnice

Citypark (Moskovska ulica 4)

1000 Ljubljana
Tel: 01/541 20 90
#EM#696f646c447f6a667c6878656d207d7b75637e763a667f#EM#

Delovni čas:

Pon-pet: 9.00 - 21.00
sob: 8.00 - 21.00
nedelja, prazniki: Zaprto

Center Vič (Jamova 105)

1000 Ljubljana
Tel: 01/423 16 57
#EM#696f646c447f6a667c6878656d207d7b75637e763a667f#EM#

Delovni čas:

Pon-pet: 9.00 - 21.00
sob: 8.00 - 21.00
nedelja, prazniki: Zaprto

Cesta 4. maja 50

1380 Cerknica
Tel: 01/709 35 64
#EM#696f646c447f6a667c6878656d207d7b75637e763a667f#EM#

Delovni čas:

Pon-pet: 9.00 - 16.00
sob: 9.00 - 12.00
nedelja, prazniki: Zaprto

Prijava na e-novice:

Povežite se na:

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke za različne namene. Osnovni piškotki so nujni za delovanje spletnih storitev. S piškotki analitike in trženja vam omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo. Več o piškotkih in njihovih nastavitvah si preberite na strani Piškotki.